FAQ

Waarom de Noordkaap Challenge?

Why not? Wij rijden nu al vele jaren naar de warmste oorden van deze aardkloot. Er zit weinig materiaal in onze tassen dat ook maar in de verste verte lijkt op handschoenen of mutsen. Daarom wilden we al jaren naar een plek waar we worden uitgedaagd door zowel het terrein als door lage temperaturen! In 2011 hebben we de eerste Noordkaap Challenge afgetikt. De kerstman en Arctic Circle meegenomen en uiteraard de Noordkaap zelf. Een bizar mooie trip met een minus van -35 tijdens de 2013 editie. En in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 het magische noorderlicht gespot.

Een traditie is gestart en op 7 december 2018 vertrekken de teams voor de achtste Noordkaap Challenge. De voorbereiding is extreem eenvoudig. Pak of leen iedere auto, zet er een set winterbanden onder, regel sneeuwkettingen en vervang de motorolie, ruit- en koelvloeistoffen voor lage temperatuur vloeistof en je bent klaar. En dat is precies de bedoeling. De Noordkaap Challenge is kort maar krachtig (13 dagen), vraagt een minimale voorbereiding en kan gereden worden met iedere auto. Wel is het de bedoeling dat je voor het Rode Kruis een flinke stap maakt om donaties op te halen. We streven naar minstens 2K per team.

Dit jaar voor het eerst is het mogelijk om naast het Rode Kruis ook een ander doel te steunen, dat jou na aan het hart ligt. De regel is wel dat 50% van wat je ophaalt naar het Rode Kruis gaat. Er komen twee grote cheques bij de finish, 1 met de totaalopbrengst van de Noordkaap Challenge voor alle goede doelen bij elkaar en 1 met de bijdrage voor het Rode Kruis. 

Voorafgaand aan je vertrek kun je fondsenwerven maar ook tijdens de trip ga je hiermee door, via opdrachten van je eigen achterban en via social media.

Een echte plug & play challenge waarvoor je vandaag inschrijft en morgen je gear op orde kunt hebben. De sterke verhalen krijg je er automatisch bij.  

Wanneer zijn jullie op het idee gekomen?

Eigenlijk lopen we continue met de leipste ideeën rond, alles in de geest van de Challenge spirit. Het idee van de Noordkaap Challenge is een aantal jaren geleden aan boord gestapt en heeft ons nooit losgelaten. Het enige dat ons allergisch maakt is teveel asfalt. Daarom hebben we gekozen voor de winter editie, want aan asfalt met een laagje ijs kunnen we zeker wennen. Daarnaast zijn de meren bevroren, komen we met minus 20 door gebergten en kan het op de Noordkaap spoken met de nodige sneeuw blizzards. Kortom, we hebben onze uitdaging gevonden…

Hoeveel voorbereidingstijd heeft een team nodig?

Daar kunnen we heel kort in zijn. De Noordkaap Challenge is een impuls uitdaging die verslapt als teams een paar jaar de tijd hebben om winterbanden eronder te zetten. Nee, dit is zien en gaan! Inschrijven kan nog tot kort voor de start, mits er nog startplekken en accommodaties beschikbaar zijn. 

Waar komen jullie vandaan?

Tsja, dat is een goed maar lang verhaal. Je kent ons misschien van de Amsterdam Dakar Challenge, Red Sea Challenge, Bombay Challenge, Mongol Challenge, Peking Challenge of 538North Sea Race. Inmiddels hebben we duizenden mannen en vrouwen op de weg gezet, zijn de nodige uitdagingen afgetikt en miljoenen opgehaald voor het (lokale) goede doel. Steeds weer wordt de familie uitgebreid met een mooie nieuwe uitdaging. De Noordkaap Challenge was het stoere kleine broertje, dat langzaam maar zeker groter is geworden dan de rest.

Waar en wanneer moet ik klaar staan bij de start?

Vrijdag 7 december 2018 starten we weer richting het koude Noorden. De lokatie is waarschijnlijk Hilversum, 3FM Studio. Tijdstip en andere details volgt later. Het zal vroeg en donker zijn als het startschot klinkt...

Vlak voor vertrek ontvang je het Roadbook, geen dag eerder, dit hoort bij de Noordkaap Challenge. Go with the flow, je treft er de route per dag en de accommodaties per nacht in, plus overige relevante info zoals teamgegevens van alle deelnemers, activiteiten onderweg en meer.

De finish is op woensdag 19 december 2018.

 

En wanneer tik ik weer de finishlijn aan?

Na 13 dagen staat jouw bolide weer op Nederlandse bodem, namelijk woensdag 19 december 2018. De finish lokatie is op dit moment nog niet bekend en wordt in de loop van het jaar afgestemd met 3FM en het Rode Kruis.

Wat is de afstand?

Totale afstand is ongeveer 7.200km. De kortste dag leg je een afstand van circa 240km af en de langste dag kan rekenen op 800km. De afstanden schommelen, maar pieken met name boven de 500km. Drie dagen zitten onder deze grens. De meeste dagen zitten we in Noorwegen, maar ook Finland staat op de route. Ondanks de vele kilometers blijft de omgeving indruk maken.

Wat is de scenery waar we doorheen rijden?

Denk aan smashing natuurgebieden, sneeuw trails dwars door scandinavische bossen, ijsmeren, langs de Botnische Golf en gebergten.

Wat doet het weer?

Het is donker en vaak koud onderweg. Temperaturen kunnen dalen tot minus 30, dus vergeet je thermo undies niet en regel ook een skibroek voor bovenop de Noordkaap. Overnachten doe je binnen, maar de accommodaties zijn basic dus een goeie slaapzak is ook een must.

Wat doet het daglicht?

Om je een idee te geven: Stockholm 08:33 zon op en 14.48 zon onder. Op de Noordkaap komt de zon niet eens op en blijft het bij schemer!

Wat gaan we onderweg doen?

De eerste en laatste dag niet zoveel. Dit zijn de dagen dat we ergens willen komen en veel kilometers maken. Maar later in de trip highfiven we de Kerstman in Rovaniemi en kruisen we de Arctic Circle. Dag 7 staan we als het goed is op de Noordkaap. Hier laten we ons hopelijk begeisteren door het Noorderlicht. En uiteraard gaan we onderweg kijken naar cool stuff om, al dan niet met de auto, af te vinken. Denk aan ijsrijden (bij voldoende kou), een honden husky ride of een tocht met een sneeuwscooter. Na een nacht door te brengen in het dorp bij de Noordkaap cruisen we terug. Retour langs de Noorse fjorden of door de binnenlanden van Finland. Als we retour gaan via Finland dan pakken we de Fjorden Trial al op de heenweg. Hoe dan ook belooft het een mooie ride te worden.

Arctic Trophy

Wil jij een mooie trophy binnenhalen, dan moet je de gaafste opdrachten aftikken van het Noordkaap lijstje. Hierover later meer…

Waar slapen we?

Een tent kun je achterin gooien maar is lastig als de temperatuur stevig daalt. Daarom hebben we prima slaapplekken uitgekozen waar we ’s avonds klassieke apres ski’s kunnen houden. Het wisselt tussen cabins, primitieve hostels en hotels waar je met elkaar slaapt voor tussen de 30 en 50 euro per persoon. Soms heb je een eigen hotelkamer, maar ook worden cabins met andere teams gedeeld. Altijd is het gezellig.

In de loop van 2018 ontvangen de teams de info om de overnachtingen, ferry overtocht en extra activiteiten onderweg te regelen. 

Wat is het inschrijfgeld?

Het inschrijfgeld houden we steeds laag, het idee is en blijft een toegankelijke road trip. Naast een onvergetelijke ervaring krijg je van ons een startnummer plus drie events: de kennismaking met de andere teams en de organisatie op de Meet & Greet, de Start bij de 3FM studio in Hilversum en de Finish in Apeldoorn. Daarnaast uiteraard de officiele gear, een uniek Noordkaap Challenge jack en de officiele stickers, plus het Road Book met de route en eindbestemming per dag. Ook zorgen we voor een meereizende Crew (fixers, camera en mediateam) en zorgen we ervoor dat er elke nacht een hostel, cabin of hotel op de hoogte is van jullie komst. Over het boeken en betalen van de accommodatie krijgen teams later bericht, houd rekening met ongeveer 45 euro p.p.p.n. Ook coordineren we een aantal gezamenlijke diners en bijzondere activiteiten zoals een husky tour of quadrijden.  Het inschrijfgeld voor de 2018 editie is 795,- per deelnemer. Wees er snel bij, vol = vol!

Mede dankzij de steun van bedrijven die wij onze Friends of the Challenge noemen, kunnen we dit jaarlijks organiseren. Daarom houden alle teams de beide voorzijdeuren vrij van stickers, plus de zonnestrip op de voorruit en ruimte op de motorkap voor teamnummer en enkele Friends of the Challenge. Hier komen de Noordkaap Challenge stickers en die van onze partners op. Bij je inschrijving ontvang je hier specifieke instructies voor. Over de trip zelf, dit is nog steeds geen Club Med, eten regel je los van enkele gezamenlijke diners meestal zelf, de accommodaties zijn basic, je deelt vaak een cabin of kamer met andere teams. De Crew bestaat uit Fixers, Social Media en Cameramensen. Zelfredzaamheid is een minimale vereiste om in te stappen. Als kamperen het voor jou juist toffer maakt, kun je tot vrij kort van tevoren inschrijven.

Wat moet ik doen?

Deze Challenge heeft alles in zich van een easy entry: laag inschrijfgeld, 13 dagen onderweg, geen visum nodig, instap met eigen auto en minimale tuning. Het is een korte Challenge die je in principe met iedere APK gekeurde auto op winterbanden kunt rijden. Winterbanden zijn verplicht in een aantal landen en een noodzakelijke aanvulling voor het hoge Noorden.

Verder raden we aan je auto met extreme koelvloeistof te vullen en mocht je ze hebben liggen een aantal verstralers voor op de bumper te plaatsen. Mocht je verder willen gaan dan kun je ook nog denken aan olie te mengen met antivries (60/40 verhouding). Dit geeft bescherming tot circa minus 50 graden Celsius. Ruitenwisservloeistof tot minus 65 graden Celsius. Extra (gel) accu. Banden met wintercapaciteiten, mogelijkheid om spikes te plaatsen. Siliconen spray voor deurrubbers tegen vastgevroren deuren. Start- en deurspray. Ramen voor vertrek behandelen met Rain Off tegen ijsvorming. Sneeuwkettingen. Zover de auto. Vergeet voor jezelf de warme kleding niet; thermo ondergoed, een warme slaapzak en natuurlijk een fles Beerenburg meenemen.

Hoe regel ik een startplek?

Schrijf je online in voor de 2018 editie via SIGN UP. Je zit nog nergens aan vast, dit is puur een aanmelding online en hierna kom je op de pagina waar je de Algemene Voorwaarden 2018 kunt downloaden. Vul deze in  en stuur ze op naar het adres onder aan deze FAQ’s. Zodra jouw Algemene Voorwaarden binnen zijn sturen we je een factuur met het inschrijfgeld. Als zowel jij als je teamgenoot hebben betaald ben je verzekerd van een plek aan de start op 7 december 2018. Hoe dichterbij de startdatum komt, hoe groter de kans dat de beschikbare plekken vergeven zijn. Mocht dat het geval zijn, dan krijg je van ons bericht of we kunnen doorschuiven naar de volgende editie of het inschrijfgeld terugstorten.

Wat kunnen we doen voor de stille ramp van 3FM?

Ook de Noordkaap Challenge gaat voor het goede doel, een mooie traditie. Maar we laten jullie hier graag vrij in. No pressure en verplichtingen met te hoge donatie targets. Voor de 2017 editie gaan we uit van 2.000 euro per team. In 2013 hebben we een cheque opgehaald van 102.000 euro, in 2014 was het ruim 119.000 euro, in 2015 net boven de 120.000 euro en 2016 was de topper met bijna 2 ton. Mooie resultaten die we uiteraard graag willen matchen en mogelijk overtreffen. Als jouw team hieraan bijdraagt graag! Kortom, zit jij goed met jouw netwerk of werk je bij een bedrijf dat graag doneert aan het goede doel, ga los. Vraag vooraf aan jouw achterban of ze opdrachten geven tijdens jouw trip die geld opleveren voor de stille ramp van 3FM Serious Request. Maak in de aanloop naar vertrek sowieso een pagina aan op de Kom in Actie pagina van 3FM Serious Request, ga hiervoor naar https://kominactie.3fm.nl/kant-en-klaar/noordkaapchallenge.

Alle online donaties op jouw actiepagina worden opgeteld bij de Noordkaap Challenge cheque voor 3FM Serious Request. Het Glazen Huis staat van 18 tot en met 24 december in Apeldoorn. De teams van de Noordkaap Challenge overhandigen daar op 20 december de cheque met het eindbedrag voor Serious Request! Details over de start en de finish, zoals aankomst teams en overhandiging van de cheque, volgen later.

Zo maak je een actiepagina
Regel nu een eigen team actiepagina zodat jouw donateurs kunnen storten. Jullie actiepagina komt onder de paraplu van de Noordkaap Challenge te hangen, zodat we steeds kunnen zien waar de teller op staat. Donaties kunnen ook al voor de start worden gedaan en hoeven niet perse te zijn gekoppeld aan een challenge voor het team. Doorloop de volgende stappen om je eigen team actiepagina aan te maken:

  1. Ga naar de Noordkaap Challenge Actiepagina, klik hier: KOM IN ACTIE
  2. Klik op ‘START DEZE ACTIE’
  3. Aanmelden als Groep (dan kunnen er meerdere beheerders aangemaakt worden)
  4. Actietitel = moet in ieder geval TEAMNUMMER + TEAMNAAM bevatten, gevolgd door ecentueel tekst
  5. Streefbedrag = 2.000 euro (of meer)
  6. Klik op ‘volgende’ om je actie te voltooien

Alle donaties die via jouw team actiepagina binnenkomen gaan 1 op 1 door naar het Rode Kruis.

Hier kan men doneren en is het aftrekbaar voor de belastingdienst. Bedrijven kunnen een factuur van de donatie ontvangen, hiervoor vinkt men aan dat men als bedrijf doneert. Ook op deze manier wordt jouw donatie meegenomen op de cheque die we overhandigen als we terugkomen van de Noordkaap.  

Frost bite hoe serieus?

Geen wereldnieuws, maar elk lichaamsdeel kan bevriezen bij extreme kou. De meest voorkomende lichaamsdelen die bevriezen zijn oren, handen, neus en tenen. Zelfs je ogen kunnen bevriezen. Dat kan al bij temperaturen onder de -15 graden. Kortom, tijdens de trip moet je scherp blijven. Koop vooral een pot vaseline (maar dan niet op waterbasis) voor onderweg.

Waar kunnen we jullie bereiken?

Mail ons! Info@noordkaapchallenge.com

Noordkaap Challenge
Postbus 13033
3507 LA Utrecht
T. +31 (0)30 276 16 01
E. info@noordkaapchallenge.com

Zorg dat je erbij bent en schrijf je snel in voor de Noordkaap Challenge 2017!