Frequently asked questions

Voorbereiding

Hoeveel tijd heb je nodig?

Daar kunnen we heel kort in zijn. De Noordkaap Challenge is zien en gaan! Inschrijven voor de 2024-editie kan nog tot 1 oktober 2024 en we houden de deur indien mogelijk op een kier voor teams die zich daarna alsnog spontaan aanmelden, kort voor de start. 

De voorbereiding is extreem eenvoudig. Pak of leen iedere auto, zet er een set goede winterbanden onder, regel sneeuwkettingen en vervang de motorolie, ruit- en koelvloeistoffen voor lage temperatuur vloeistof en je bent klaar. En dat is precies de bedoeling. De Noordkaap Challenge is kort maar krachtig (13 dagen), vraagt een minimale voorbereiding en kan gereden worden met iedere auto. Voor betere grip kies je een auto met allwheel-drive of 4WD. Vanuit de organisatie is het tot slot verplicht een tracker te huren via onze partner, dit in verband met de zichtbaarheid van de teams voor elkaar en voor de meereizende crew.

En wat heeft mijn auto verder nodig?

Verder raden we aan je auto met extreme koelvloeistof te vullen en mocht je ze hebben liggen een aantal verstralers vóór op de bumper te plaatsen. Voor de motor heb je koelvloeistoffen nodig die tot -40 gaan. En ruitenwisservloeistof tot minus 65 graden Celsius. Extra (gel) accu. Goede banden met wintercapaciteiten, mogelijkheid om spikes te plaatsen. Siliconenspray voor deurrubbers tegen vastgevroren deuren. Start- en deurspray. Ramen vóór vertrek behandelen met Rain Off tegen ijsvorming. Sneeuwkettingen. Tot zover de auto. Vergeet voor jezelf de warme kleding niet; thermo ondergoed, een warme slaapzak en natuurlijk een fles Beerenburg.

Frostbite, hoe serieus?

Geen wereldnieuws, maar elk lichaamsdeel kan bevriezen bij extreme kou. De meest voorkomende lichaamsdelen die bevriezen zijn oren, handen, neus en tenen. Zelfs je ogen kunnen bevriezen. Dat kan al bij temperaturen onder de -15 graden. Kortom, tijdens de trip moet je scherp blijven. Koop vooral een pot vaseline (maar dan niet op waterbasis) voor onderweg.