Tips & tricks

GET READY FOR THE COLD

Het kan gebeuren dat je een tijdje buiten je vierwieler bent om een vette challenge af te tikken in de sneeuw, de husky’s aanjaagt door de bossen of gewoon omdat je in een cabrio rijdt voor die extra donatie in de pot. Links- of rechtsom is het altijd okay om warmer te blijven dan de grondtemperatuur. Hier volgt een aantal tips en  weetjes die je daarbij kunnen helpen.

TIP 1 - Stapelen van lagen altijd okay

In de basis heb je altijd drie lagen nodig om je lichaamstemperatuur vast te houden. De eerste laag op je huid is belangrijk omdat het je vocht moet afdrijven want vocht is je grootste vijand en de grote afkoeler als het gaat om warmte. Daarom check je thermo-kleding of het ook vocht afdrijft. Laag 2 is om je lichaam warm te houden en de top laag is tegen regen en wind. De grootste afleider van warmte is je hoofd, muts altijd handy, dat je het weet. Gympies zijn okay zolang het weer okay blijft en je vooral achter het stuur blijft. Ga je afstanden afleggen, zorg dan voor schoenen/laarzen die het kunnen hebben. Geen katoenen sokken want katoen drijft geen water/zweet af, maar thermo sokken zijn prima.  

TIP 2 - Onder de sterren

Een mooie challenge is om buiten te slapen. Zorg dat je warm je slaapzak in kruipt. Zorg ook voor een extra zak om je slaapzak tegen wind en regen. Maar vergeet niet dat je door zweet door de buitenzak minder snel vocht wordt afgevoerd. Neem ook heat packs mee om bij je voeten te gooien om sneller op te warmen in de slaapzak. Ouderwetse kruik doet het ook prima. Plus, wil je sneller warm worden of warm blijven bij verlaagde temperaturen beweeg dan in je slaapzak.

TIP 3 - Slaapzak

Buiten slapen? Een mummy slaapzak heeft altijd de voorkeur boven iedere andere vorm zodat je ook je hoofd kunt afdekken met een extra laag. Zeker niet minder belangrijk is dat je een thermo matje onder je slaapzak legt zodat de kou niet kan optrekken. In principe kun je de buitenste laag buiten je slaapzak houden, mocht je het toch koud krijgen zorg dat je weer een extra laag aantrekt en gooi desnoods meer kleding als vulling in je slaapzak, thermo onderkleding vormt nog steeds de basis.

TIP 4 - Sauna

Zeker in Finland struikel je over de sauna’s, het is tenslotte het land met de meeste sauna’s per 1000 inwoners. Dus mocht je na een dag leipe opdrachten toch de kou er niet uit krijgen, duik dan een sauna in.

TIP 5 - Waxine love

Stapel een aantal waxinelichtjes in je dashboardkastje mocht je met pech staan en de motor draait niet meer.

Tenslotte, het blijft een challenge, dus we gaan niet je lunchbox maken en nog veel meer niet. Maar zoals je weet is eten en drinken prima fuel voor je lichaam.