CHALLENGE FOR CHARITY

Ook voor de 2024 editie van de Noordkaap Challenge tik jij onderweg de leipste challenges af. Opgegeven door familie, collega's en vrienden. Zij hebben de lol als jij een boom in klimt. Maar laten we duidelijk zijn, zij zijn ook degenen die dokken voor het goede doel zodra jij de boom weer uit bent...

DONATIE VERSUS SPONSORING

De reden waarom je iemand om centjes vraagt moet altijd glashelder zijn. Wil je van iemand een bijdrage voor het dekken van de kosten van je rit of voor het goede doel dat je steunt? In andere woorden, wil jij een sponsorship of een donatie? Niemand schiet er iets mee op als ze denken dat ze een donatie geven voor het goede doel terwijl jij het in je tank gooit. Daarom, wees duidelijk en als je donaties krijgt, zet het apart of doneer het direct aan de stichting die jij steunt.

ACTIES

Nu wordt het interessant. Want jij kunt ook zelf aan de slag en niet alleen je hand ophouden bij vrienden, familie of collega’s. Ga op een autobeurs staan met een lege 20L jerry en sprokkel zo je benzinegeld bij elkaar. Organiseer een schuurfeest waarbij je donaties bij elkaar laat drinken, beter kan het haast niet. Struin ook braderieën af, organiseer feesten in je stamkroeg, regel een veiling op je werk, zet je auto in de lobby van je bedrijf en laat je collega’s betalen voor een sticker met hun naam erop of laat ze een halve vakantiedag doneren. Zeker die laatste gaat snoeihard op de teller voor het goede doel en een halve vakantiedag minder merkt niemand. Maar zelf ben je vast een stuk origineler en weet je wat er mogelijk is. Zo hebben we een keer een team gehad die serieus geld bij elkaar had gesprokkeld door 24 uur achter elkaar te schommelen. Maar regel je een sponsorloop op de basisschool van je kids, dan zul je verbaasd zijn hoeveel aan donaties er bij elkaar worden gelopen.

CHALLENGES ONDERWEG

Heb je geen tijd voor acties vóór vertrek, no worries, je krijgt genoeg kansen om iets te presteren onderweg. Een liedje zingen met de Kerstman, of een bezoek aan een sauna bij een Finse familie, een sneeuw-engel in je bikini, een kerstboom omhakken en meenemen uit Zweden, of een schaatswedstrijd organiseren, het kan allemaal. En natuurlijk de inmiddels befaamde wakduik, die toch zeker wat centjes waard is. Op de Noordkaap zelf kun je een vlag van een donateur planten en als bewijs een foto sturen.

VERGEET JE AUTO NIET

De auto wordt jouw belangrijkste middel als het gaat om (kleine) donateurs of sponsors. Onderschat niet het aantal vierkante centimeters lak die je tot je beschikking hebt om iedereen een plek te geven. Eerst zoek je een bedrijf dat je wil helpen met de productie van de stickers. Dan verdeel je ruimte naar prijs, zo kunnen de sunstrip en zijspiegels voor méér weg dan de spot naast de tankklep. Ook kun je de stickers personaliseren. Zorg wel dat de voorzijdeuren en een stukje motorkap vrij blijven voor de officiële stickers. Een mooie actie was van team Facebus, waar je als donateur je profielfoto van Facebook kon plakken. Voor een tientje belandde je profielfoto op de Facebook blauwe bus. Een mooie variant op je auto als uithangbord is je eigen gear. Logo op je shirt, of iedere dag een ander sponsorshirt kan ook prima werken.